Folder overgewicht

Obesitas is een term voor heel zware mensen. Er zijn altijd zware en minder zware mensen geweest, tot zover geen probleem.  Maar  als het overgewicht zodanig is dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het goed om de eet-en leefgewoonten eens op een rijtje te zetten en waar nodig veranderingen aan te brengen.

Het lichaam is gebouwd om te bewegen. Kijk maar naar kinderen die zitten niet stil, die zijn heel beweeglijk. Begin vanaf vandaag met dagelijks te wandelen. Dagelijkse beweging is belangrijker dan bijvoorbeeld één keer per jaar gaan skieën. Neem de trap ipv de lift, loop een blokje om tijdens de middagpauze. Ga te voet boodschappen doen. Kies een extra activiteit die je graag doet: zwemmen, fietsen, wandelen, lopen, yoga, turnen,...

Naast beweging heeft het lichaam ook rust nodig ovv slaap. ’s Nachts herstelt het lichaam. Mensen die chronisch te weinig slapen of in shiften werken lopen meer kans om zwaarder te worden. Daarbij komt nog dat door gebrek aan slaap overdag meer zoete tussendoortjes genuttigd worden om het energietekort op deze manier aan te vullen. Jezelf  als het ware wakker houden met eten.

Medicatie is een vaak vergeten  factor. De anticonceptiepil, cortisone, antidepressiva en bloeddrukverlagers hebben allen een invloed op het gewicht. Ook een lichaam dat onder chronische stress staat kan verdikken.

Bewegen en voldoende slaap zijn belangrijk maar ook het tijdstip waarop het lichaam van voeding wordt voorzien speelt een rol. Darmrust na 20u, dit wil zeggen de spijsvertering rust gunnen door na 20u niet meer te eten, is geen overbodige luxe voor het lichaam in deze tijden van overvloed. Er zit dus wel waarheid in het spreekwoord: “ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar.”

MaalTIJD nemen overdag is belangrijk maar ook wat er gegeten wordt is van tel. Het lichaam functioneert het best op natuurlijke voeding: groenten, fruit, vlees, vis, eieren, aardappelen, volle granen, noten, zaden, ongeraffineerde oliën (olijfolie,..). Het lichaam werkt slecht op zaken als wit brood, suiker, alcohol, gesuikerde zuivelproducten, margarines, koekjes, gefrituurde zaken en bewerkte vleeswaren. 

 Hieronder tips om gezonder te eten:

 1. Beperk drastisch het gebruik van suikerrijke- en witmeelproducten, het zijn “snelle suikers” die dikmaken: snoep, gebak, sandwiches, wit brood, koeken,...Let ook op verborgen suikers: bijvoorbeeld in  kant en klare appelmoes, sauzen, ketchup, cornflakes, ijsjes, fruityoghurtjes, pudding,....
 2. Kies vaker voor hartig beleg: (geite)kaas, kip, kalkoen, rundsvlees, ei, garnalen, sardientjes, makreelfilets, haring, (gerookte) zalm, heilbot,…; notenpasta’s (bv amandelpasta), groentenbroodbeleg, yoghurtslaatjes; avocado,…
 3. Eet licht verteerbare eiwitten bij het ontbijt en vooral tijdens het middagmaal: bv zacht gekookt eitje, stuk kip, kalkoenham,...
 4. Kies goede eiwitbronnen zoals eieren, vlees, vis, kip, wild, schaal-en schelpdieren en beperk het gebruik van bewerkte vleeswaren en vette kazen.
 5. Voldoende groenten: eet twee maal per dag groenten
 6. Kies voor complexe suikers die de suikerspiegel langzamer doen oplopen: zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, muesli (zonder suiker), havermoutpap.
 7. Eet dagelijks soep
 8. Kies voor voldoende gezonde vetten: eet een voeding rijk aan omega drie door regelmatig vette vis (sardienen, makreel, zalm, tonijn, (maatjes)haring, sprot,...), groene bladgroenten (postelein, waterkers) en walnoten op het menu te zetten. Mijd alle industriëel bewerkte vetten aanwezig in margarines, minarines, industriële mayonaise en slasauzen, industrieel gebak, zoute snacks, gefrituurd voedsel, kant-en klare gerechten. Gebruik koudgeperste, onbewerkte oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, walnootolie , zonnebloemolie, sesamolie,...
 9. Goede tussendoortjes en hapjes: fruit; noten en zaden;  olijven, ansjovisjes, zongedroogde tomaatjes, een tas soep; stukjes rauwe groenten met dipsausje, avocado (guacumole),...
 10. Zorg voor RITME, eet drie maaltijden per dag (niet ’s nachts!) met indien nodig een tussendoortje.
 11. Zorg voor voldoende slaap.
 12. Wees matig met alcohol, hou het bij een glaasje wijn of bier bij het eten. Drink geen zoete dranken (zoete aperitiefdranken, frisdrank,...).
 13. Drink voldoende water.
 14. Trap niet in de val van de light producten, tabletten of tafelzoetstof met synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, acesulfaam K, saccharine, cyclamaat, sucralose. Deze toevoegingen zijn toxisch voor het lichaam. Laat ze in de winkel.

Samengevat:

Suiker en wit meelproducten maken dik; volwaardige granen, aardappelen, groenten, vlees, vette vis, ei , noten, zaden, peulen,... voeden het lichaam en maken het gezond en vitaal. Neem de tijd om af te slanken, ongeveer twee kilo per maand is prima. Als je meer afvalt, ben je waarschijnlijk jezelf aan het uithongeren, waardoor het lichaam de spiermassa gaat gebruiken als energiebron.  Het is juist je spiermassa die bepaalt hoeveel je verbrandt (en dus mag eten). Minder spiermassa betekent dat je minder voedsel nodig hebt, terwijl je toch dezelfde vetmassa blijft hebben. Hierdoor loop je een groot risico op het jo-jo effect (minder spiermassa en meer vetmassa). Op een gezonde manier afslanken, wil zeggen vetmassa verminderen en spiermassa vermeerderen. Je verbranding stijgt dan, zodat je ook in rust verder afslankt. Hoe kan je dit bereiken? Je lichaam “voeden” met natuurlijke voeding (in plaats van “uit te hongeren”), regelmatig bewegen en voldoende slapen!